Galop.gr Virtual Community

Εδώ η γνώμη σου μετράει
  • Νοεμβρίου 15, 2024, 15:11:53 pm *
  • Καλώς ορίσατε, επισκέπτης
Please login or register.

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Σύνθετη αναζήτηση  

Νέα:

Δείτε τους λόγους για να γίνει κάποιος μέλος

Εθνικός ύμνος

Βία ή βιασύνη;
Chart
Ψήφισαν: 1503 / Δείτε τι ψήφισαν: Οι επισκέπτες | Τα μέλη | Όλοι μαζί

Εθνικός ύμνος

Βία ή βιασύνη;
Chart

Εθνικός ύμνος

Βία ή βιασύνη;
Chart

Εθνικός ύμνος

Βία ή βιασύνη;
Chart

Εθνικός ύμνος

Βία ή βιασύνη;
Βία ή βιασύνη;
Βία - 462 (30.74%)
Βιασύνη - 760 (50.57%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ - 281 (18.7%)
Ψήφισαν: 1503

Εθνικός ύμνος

Βία ή βιασύνη;

[Επιλέξτε τον παρακάτω κώδικα], αντιγράψτε τον και επικολήστε τον (ως html) στο blog ή στο site σας!

<table> <tr> <td> <div class="my_poll_header"><h4><a href="https://www.galop.gr/index.php?topic=480">Εθνικός ύμνος</a></h4><span>Βία ή βιασύνη;</span></div><br /><br /> <form action="https://www.galop.gr/index.php?action=vote;topic=480.0;poll=417" method="post" accept-charset="UTF-8" style="margin: 0px;"> <table> <tr> <td colspan="2"> <input type="radio" name="options[]" id="options-0" value="0" class="check" /> <label for="options-0">Βία</label><br /> <input type="radio" name="options[]" id="options-1" value="1" class="check" /> <label for="options-1">Βιασύνη</label><br /> <input type="radio" name="options[]" id="options-2" value="2" class="check" /> <label for="options-2">Δεν ξέρω / Δεν απαντώ</label><br /> </td> <td valign="bottom" style="padding-left: 15px;"> </td> </tr><tr> <td colspan="2"><input type="submit" value="Αποστολή ψήφου" /></td> </tr> </table></form> </td> </tr> </table>
Η ψηφοφορία αυτή δεν είναι επιστημονική. Τα αποτελέσματά της δεν αντιπροσωπεύουν την κοινή γνώμη ή το σύνολο των χρηστών του Internet αλλά μόνο τις γνώμες των επισκεπτών του Galop.gr που επέλεξαν να ψηφίσουν.
Τελευταίες 20 ψήφοι
ΒίαΟκτωβρίου 26, 2024, 23:09:45 pm
ΒίαΙουνίου 19, 2024, 10:26:41 am
ΒίαΑπριλίου 23, 2024, 20:33:57 pm
Δεν ξέρω / Δεν απαντώΑπριλίου 13, 2024, 12:21:42 pm
ΒίαΜαρτίου 27, 2024, 13:40:20 pm
Δεν ξέρω / Δεν απαντώΦεβρουαρίου 24, 2024, 14:55:02 pm
ΒιασύνηΦεβρουαρίου 23, 2024, 16:29:08 pm
ΒίαΔεκεμβρίου 16, 2023, 13:03:28 pm
ΒιασύνηΝοεμβρίου 26, 2023, 02:37:08 am
ΒιασύνηΟκτωβρίου 28, 2023, 11:30:21 am
ΒίαΣεπτεμβρίου 08, 2023, 04:40:35 am
ΒίαΙουνίου 17, 2023, 17:26:27 pm
ΒίαΙουνίου 09, 2023, 22:54:39 pm
Δεν ξέρω / Δεν απαντώΜαΐου 19, 2023, 17:56:09 pm
ΒιασύνηΜαΐου 11, 2023, 19:27:53 pm
ΒίαΜαΐου 09, 2023, 20:40:34 pm
ΒίαΜαΐου 06, 2023, 21:45:32 pm
ΒιασύνηΜαΐου 03, 2023, 23:04:51 pm
Δεν ξέρω / Δεν απαντώΑπριλίου 28, 2023, 12:52:45 pm
ΒίαΑπριλίου 25, 2023, 19:57:39 pm

Αποστολέας Θέμα: Εθνικός ύμνος  (Αναγνώστηκε 9990 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Dr_Michael

• Ιδρυτής του Galop.gr
  • Διαχειριστής
  • Ανώτατο μέλος
  • Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος
    • Προφίλ
Εθνικός ύμνος
« στις: Μαΐου 12, 2009, 22:48:24 pm »

Τι ήθελε να πει ο Διονύσιος Σολωμός όταν έγραφε στον Εθνικό μας ύμνο: «...που με βια μετράει τη γη». Βία ή βιά (βιασύνη) ;
« Τελευταία τροποποίηση: Μαΐου 12, 2009, 22:51:39 pm από Dr_Michael »
Καταγράφηκε

soran79

• Πλήρες μέλος
    • Προφίλ
Απ: Εθνικός ύμνος
« Απάντηση #1 στις: Μαΐου 12, 2009, 23:33:19 pm »

Θεωρώ πιθανότερο το "βία", άλλωστε έτσι φαίνεται και στο γραπτό..
Δεν είμαι και 100% σίγουρος όμως..

Αξιολόγηση μηνύματος: (+1)  
Καταγράφηκε

maraki

• Ανώτερο μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #2 στις: Μαΐου 13, 2009, 09:34:51 am »

Eγω ψήφισα *βιασύνη* .Δεν ξέρω.
Καταγράφηκε

Dr_Michael

• Ιδρυτής του Galop.gr
  • Διαχειριστής
  • Ανώτατο μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #3 στις: Μαΐου 13, 2009, 13:26:58 pm »

Ψήφισες "βιασύνη" ή ψήφισες "δεν ξέρω"; Διότι είναι διαφορετικές επιλογές στη δημοσκόπηση.

DG

• Ανώτατο μέλος
  • Δημήτρης
    • Προφίλ
« Απάντηση #4 στις: Μαΐου 13, 2009, 14:19:35 pm »

Μάλλον βία χωρίς να είμαι σίγουρος, τουλάχιστον έτσι φαίνεται και στο χειρόγραφο.
Καταγράφηκε

Prada

• Πλήρες μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #5 στις: Μαΐου 19, 2009, 13:13:32 pm »

Καλημερα.
Φανταζομαι οτι το ερωτημα τιθεται με αφορμη τη διαφωνια που προεκυψε μεταξυ Αλαβανου κ Καρατζαφερη... την οποια παρεμπιπτοντως θεωρω τραγικη για τον τροπο κυριως που ο πρωτος χρησιμοποιησε μια ακρως ποιητικη κ μεταφορικα δοσμενη απο το Σολωμο φραση, διοτι η λεξη βια δεν στεκεται μονη της, κ την απομονωσε ερμηνευοντας την ακυρα για να παραλληλισει τι? την τωρινη κατασταση της χωρας με την επανασταση?  ΤΡΑΓΙΚΟ!
Τωρα οσον αφορα το τι σημαινει ( πραγμα ριψοκινδυνο οπως κ να το δεις, γιατι μονο ο ιδιος θα μπορουσε να απαντησει με ακριβεια) μονο σκεψεις εγω προσωπικα μπορω να κανω απο αυτα που μεχρι τωρα γνωριζω για το Σολωμο...
καταρχας, απ' οσο γνωριζω οι πρωτοτυπες χειρογραφες σημειωσεις του ηταν ατονες,(η πολυτονικη μορφη που πηρε σημερα ειναι αποτελεσμα μελωποιησης του Πολυλα κ ο τονος ειναι αποτελεσμα του μετρου που χρησιμοποιηθηκε, δεν θυμαμαι ποιο ακριβως) κ αυτο προφανως διοτι η ας πουμε "μητρικη"  του γλωσσα ηταν περισσοτερο η ιταλικη.. δευτερον, για να κατανοησεις επαρκως το ποιημα πρεπει να το διαβασεις ολοκληρο, δηλ. κ τις 158 στροφες, ποσο μαλλον οταν η ιδια στροφη επαναλανβανεται κ παρακατω... κ τελος δεδομενου οτι η "βια" προσδιοριζει την οψη, κ οχι την κοψη, της Ελευθεριας θεωρω οτι σημαινει βιασυνη, δηλ. σε ελευθερη μεταφραση "σε γνωριζω απο το προσωπο/βλεμμα που βιαστικα/με μια γρηγορη ματια περιεργαζεται τη γη".
Οποτε εγω καταληγω στο βιασυνη, παρολο που κ παλι προσωπικη μου οπτικη ειναι κ τιποτα αλλο  :)
« Τελευταία τροποποίηση: Μαΐου 19, 2009, 13:15:27 pm από Prada »
Καταγράφηκε

Dr_Michael

• Ιδρυτής του Galop.gr
  • Διαχειριστής
  • Ανώτατο μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #6 στις: Μαΐου 19, 2009, 16:07:35 pm »

Καλημερα.
Φανταζομαι οτι το ερωτημα τιθεται με αφορμη τη διαφωνια που προεκυψε μεταξυ Αλαβανου κ Καρατζαφερη... την οποια παρεμπιπτοντως θεωρω τραγικη για τον τροπο κυριως που ο πρωτος χρησιμοποιησε μια ακρως ποιητικη κ μεταφορικα δοσμενη απο το Σολωμο φραση, διοτι η λεξη βια δεν στεκεται μονη της, κ την απομονωσε ερμηνευοντας την ακυρα για να παραλληλισει τι? την τωρινη κατασταση της χωρας με την επανασταση?  ΤΡΑΓΙΚΟ!
Τωρα οσον αφορα το τι σημαινει ( πραγμα ριψοκινδυνο οπως κ να το δεις, γιατι μονο ο ιδιος θα μπορουσε να απαντησει με ακριβεια) μονο σκεψεις εγω προσωπικα μπορω να κανω απο αυτα που μεχρι τωρα γνωριζω για το Σολωμο...
καταρχας, απ' οσο γνωριζω οι πρωτοτυπες χειρογραφες σημειωσεις του ηταν ατονες,(η πολυτονικη μορφη που πηρε σημερα ειναι αποτελεσμα μελωποιησης του Πολυλα κ ο τονος ειναι αποτελεσμα του μετρου που χρησιμοποιηθηκε, δεν θυμαμαι ποιο ακριβως) κ αυτο προφανως διοτι η ας πουμε "μητρικη"  του γλωσσα ηταν περισσοτερο η ιταλικη.. δευτερον, για να κατανοησεις επαρκως το ποιημα πρεπει να το διαβασεις ολοκληρο, δηλ. κ τις 158 στροφες, ποσο μαλλον οταν η ιδια στροφη επαναλανβανεται κ παρακατω... κ τελος δεδομενου οτι η "βια" προσδιοριζει την οψη, κ οχι την κοψη, της Ελευθεριας θεωρω οτι σημαινει βιασυνη, δηλ. σε ελευθερη μεταφραση "σε γνωριζω απο το προσωπο/βλεμμα που βιαστικα/με μια γρηγορη ματια περιεργαζεται τη γη".
Οποτε εγω καταληγω στο βιασυνη, παρολο που κ παλι προσωπικη μου οπτικη ειναι κ τιποτα αλλο  :)

Τα σχετικά πεπραγμένα στη Βουλή:
http://www.syn.gr/gr/keimeno.php?id=14297

Prada

• Πλήρες μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #7 στις: Μαΐου 19, 2009, 20:57:49 pm »

Καλημερα.

Τα σχετικά πεπραγμένα στη Βουλή:
http://www.syn.gr/gr/keimeno.php?id=14297

Ναι, οκ αυτη ειναι η εκδοχη του Συνασπισμου. Να ξεκαθαρισω οτι δεν εχω παρακολουθησει τις δηλωσεις κανενος απο τους δυο αναλυτικα, δεν με ενδιαφερουν τετοιου ειδους αντιπαραθεσεις κ η απαντηση μου ηταν καθαρα προσωπικη εκτιμηση απαντωντας στο συγκεκριμενο ερωτημα κ μονο, ασχετα απο το απο ποιον προηλθε κ απο ποιον συνεχιστηκε.
Παντως, ενημερωτικα, στον αντιποδα της ερμηνειας του ΣΥΝ βρισκονται τα λεξικα Μπαμπινιωτη, Κριαρα κ Φυτρακη. Τελος παντων, ειναι ενα θεμα πολυ βαθυτερο προφανως στο οποιο θα ηταν καλυτερο να δοθουν εμπεριστατωμενες κ ακριβεστερες ερμηνειες απο τους μελετητες του Σολωμου.
Καταγράφηκε

DG

• Ανώτατο μέλος
  • Δημήτρης
    • Προφίλ
« Απάντηση #8 στις: Μαΐου 19, 2009, 23:09:02 pm »

. Τελος παντων, ειναι ενα θεμα πολυ βαθυτερο προφανως στο οποιο θα ηταν καλυτερο να δοθουν εμπεριστατωμενες κ ακριβεστερες ερμηνειες απο τους μελετητες του Σολωμου.
:thumbsUP Συμφωνώ
Καταγράφηκε

kostasf

• Αρχάριο μέλος
  • *
    • Προφίλ
« Απάντηση #9 στις: Νοεμβρίου 04, 2009, 10:00:30 am »

Εγώ πιστεύω ότι η λέξη 'βία' εκτός από την πραγματική της έννοια και εκτός από την έννοια της βιασύνης
Έχει και άλλη μια έννοια.. Την έννοια της δυσκολίας
Οι 2 τελευταίες έννοιες δεν έρχονται σε αντίθεση ούτε με την αρχική έννοια ούτε μεταξύ τους.
Δεν είναι και ίδιες ομως.

Λέμε ότι βιάζεται, οποίος δρα υπό το καθεστώς βίας (έστω του χρόνου)
Δυσκολεύεται όποιος προσπαθεί να ξεπεράσει προβλήματα που του δημιουργούν διάφορες καταστάσεις. Αυτα τα προβλήματα του ασκούν ένα είδος βίας.

Για τον εθνικό ύμνο εγώ πιστεύω ότι το 'βία' χρησιμοποιείται με την έννοια της ΔΥΣΚΟΛΊΑΣ
(το 'ζόρι' που λέμε οι σύγχρονοι)

ΥΣ πιστεύω να έγινα κατανοητός, παρά τα λίγα γράμματα που ξέρω.
Καταγράφηκε

billy000

• Αρχάριο μέλος
  • *
    • Προφίλ
« Απάντηση #10 στις: Νοεμβρίου 06, 2009, 22:16:17 pm »

για τη βια εχω ακουσει πολλους νεκρους αλλα για τη βιασυνη δεν εχω ακουσει για νεκρους :)
Καταγράφηκε

NIKOLAOS X

• Πλήρες μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #11 στις: Ιανουαρίου 13, 2010, 15:24:33 pm »

Δεν ξερω
Καταγράφηκε

peralex

• Αρχάριο μέλος
  • *
    • Προφίλ
« Απάντηση #12 στις: Ιουνίου 28, 2010, 11:36:51 am »

Για να κάνεις μια σωστή εκτίμιση, πρέπει να λάβεις υπ' όψιν και το δεδομένο ιστορικό χρόνο που γράφτηκε το ποίημα και το επίπεδο κοινωνικής μόρφωσης αυτού που το εγραψε. Σε περίοδο επανάστασης το "βια" να σημαίνει βιασύνη είναι δύσκολο εως απίθανο. Επίσης ο Σολωμός ήταν αρκετά μορφωμένος και επιρεασμένος και από την Γαλική (αστική) επανάσταση. Εξάλλου είναι γεγονός ότι κανένα κίνημα, σε όλη τη γη, δεν έχει κερδίσει την ελευθερία χωρίς την βία (οποιασδήποτε μορφής)
« Τελευταία τροποποίηση: Ιουνίου 28, 2010, 14:42:27 pm από Dr_Michael »
Καταγράφηκε

Mitsonen

• Πλήρες μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #13 στις: Αυγούστου 10, 2010, 14:17:36 pm »

Η φιλόλογος στο Γυμνάσιο είχε πει "βιασύνη".
Καταγράφηκε

maraki

• Ανώτερο μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #14 στις: Οκτωβρίου 05, 2010, 12:15:41 pm »

Ψήφισες "βιασύνη" ή ψήφισες "δεν ξέρω"; Διότι είναι διαφορετικές επιλογές στη δημοσκόπηση.
το ¨δεν ξέρω το εγραψα γιατι δεν ειμαι και τοσο σιγουρη αν ειναι το σωστο..!
Καταγράφηκε

Στο galop.gr θα βρείτε δημοσκοπήσεις, ψηφοφορίες, σφυγμομετρήσεις, γκάλοπ ... όπως κι αν το πει κανεις, η ουσία είναι ότι εδώ η γνώμη σας μετράει! Ψηφίστε και κερδίστε δώρα μέσα από τους μηνιαίους διαγωνισμούς. Πάρτε μέρος στις συζητήσεις και εκφράστε τη γνώμη σας. Καλή περιήγηση!