« Απάντηση #31 στις: Φεβρουαρίου 25, 2012, 22:31:03 pm »
Πολύ απλοϊκή προσέγγιση. Αν ένα άτομο μπορούσε τόσο εύκολα να καταστρέψει ένα πολιτικοοικονομικό οικοδόμημα δεκαετιών, σημαίνει οτι μιλάμε για ένα σαθρό οικοδόμημα. Ένα οικοδόμημα σε γερά θεμέλια δενκαταστρέφεται τόσο εύκολα. Οι αιτίες της αποσύνθεσης της Ε.Ε. είναι πολύ βαθύτερες και είναι εγγενείς. Η Ε.Ε. κάποια στιγμή θα διαλυθεί στ ασίγουρα εξαιτίας των αντιθέσεων που περικλείει. Το πρόβλημα της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας είναι ένα από τα φαινόμενα αυτών των αντιθέσεων. Οι απατεώνες και τσαρλατάνοι πολιτικοί είναι απλά η χαριστική βολή σε κάτι που είναι ξοφλημένο. Εξ' άλλου δεν είναι τυχαίο οτι η πολιτική υποστήριξης της Ε.Ε. είχε μαζέψει πλήθος από λαϊκιστές και τσαρλατάνους της πολιτικής.
Οι άνθρωποι έχουμε ένα κακό, πολλές φορές τα φαινόμενα τα αναγάγουμε σε αιτίες, ιδιαίτερα σε ζητήματα που δεν κατανοούμε. Άλλες φορές δημιουργούμε φανταστικές αιτίες για να λυθεί στο μυαλό μας το ερώτημα "τις πταίει". Η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει πολλές φορές από το 1821 έως σήμερα για να είναι απλά θέμα μερικών ανίκανων ή απατεώνων πολιτικών. Επίσης, γιατί φαινόμενα όπως η διασπάθιση χρήματος, οι υπερκοστολογημένες αγορές όπλων, υποδομών και συμβολαίων έργων επαναλαμβάνονται από την εποχή των δανείων της ανεξαρτησίας μέχρι σήμερα. Γιατί ανά μερικές δεκαετίες οι μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις συγκρούονται και μετά τις συγκρούσεις φτιάχνουν πολιτικούς θεσμούς για να λύσουν το πρόβλημα που όμως κάποια στιγμή ξαναδιαλύονται; Υπάρχει ένα βιβλίο "Για το σύνθημα των Ενωμένων Πολιτειών της Ευρώπης". Ο Πάγκαλος τις θυμήθηκε το 2012 και όμως αυτό το βιβλίο γράφτηκε τουλάχιστον 100 χρόνια πριν κάνει ο Πάγκαλος τις δηλώσεις του. Γιατί κάποια φαινόμενα στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο επαναλαμβάνονται τα τελευταία 140-150 χρόνια;
Βάζω ερωτήματα προς συζήτηση που φαίνονται γενικά και θεωρητικά, αλλά έχουν πολύ πρακτικό αντίκτυπο στην καθημερινότητα μας.