« Απάντηση #15 στις: Νοεμβρίου 17, 2011, 11:28:57 am »
Μια μέρα διάβασα αναλυτικά τη μεθοδολογία που χρησιμοποιεί η συγκεκριμένη εταιρεία και το συμπέρασμα που έβγαλα είναι το παρακάτω.
Στην εκτίμηση της εκλογικής επιρροής δεν δίνει τα ποσοστά της ψήφου με βάση τις απαντήσεις που έχουν δώσει οι ερωτώμενοι, αλλά με κάποιο μοντέλο που δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω (ίσως κάποιος στατιστικός θα μπορούσε να το αναλύσει), υπολογίζουν την προϊστορία των κομμάτων σύμφωνα με τα εκλογικά αποτελέσματα και τα νούμερα τους σε παλιότερες μετρήσεις. Έτσι αν ένα κόμμα (ΠΑΣΟΚ) πήρε 44% στις προηγούμενες εκλογές, ακόμα και αν στις πρώτες μετρήσεις μετά τις εκλογές έπαιρνε 10%, η εκτίμηση της public issue θα ήταν πιο κοντά στο 44% παρά στο 10%. Στην ουσία ενσωματώνουν και εκτιμήσεις χρονοσειρών αν κατάλαβα καλά και ένα ποσοστό του τελικού νούμερου επηρεάζεται από τις χρονοσειρές.
Τώρα το να πούμε οτι υπάρχει και μια συνειδητή αλλοίωση των αριθμών για να πριμοδοτηθούν αντιλήψεις, οι οποίες τους αρέσουν πολιτικά είναι κάτι για το οποίο μόνο υποψίες μπορεί να έχει κάποιος με βάση το παρελθόν της εταιρείας, αλλά δεν μπορεί να αποδειχθεί γι' αυτό προσωπικά, απλά δέχομαι με επιφύλαξη τα αποτελέσματα όλων των εταιρειών. Μπορεί ένα σπρώξιμο σε όσους ευνοούν ή μια συμπίεση σε όσους δεν ευνοούν να υπάρξει, αλλά τη γενική εικόνα δεν μπορούν να την αλλάξουν.